Camp i bosc: imaginaris rurals en el cinema català contemporani

Authors

Keywords:

Cinema català contemporani, ruralisme, narratives d’extinció, temporers migrants, rols de gènere al camp

Abstract

Resum

Aquest article explora la representació i construcció d'imaginaris rurals en el cinema català contemporani. Des d'una perspectiva que combina l'anàlisi cinematogràfica amb teories sobre l'espacialitat i la manera com el gènere i la raça influeixen en les representacions dels catalans autòctons i dels immigrants, s'analitzen comparativament quatre pel·lícules rodades en català que s’inscriuen en una tendència actual de cinema d’autor amb temàtica rural: La plaga (2013) de Neus Ballús, Alcarràs (2022) de Carla Simón, Suro (2022) de Mikel Gurrea i Tros (2021) de Pau Calpé. Proposo que totes quatre pel·lícules vehiculen, a través de diferents gèneres cinematogràfics, l'angoixa sobre un cert final del món rural i poden ser considerades com a narratives d'extinció. A més, la mirada local condensa una sèrie de problemàtiques que, si bé presenten una especificitat catalana sobretot lligada a la llengua, són també globals: les poblacions que viuen al camp a l'era de l'escalfament planetari; el trànsit a les energies renovables i el seu impacte en àrees agrícoles; la manca de relleu generacional; el treball de temporers migrants; el racisme i els rols de gènere al camp.

Abstract

This article explores the representation and construction of rural imaginaries in contemporary Catalan cinema in four films produced in Catalan that fall within a current trend of auteur cinema with rural themes: La plaga (2013) by Neus Ballús, Alcarràs (2022) by Carla Simón, Suro (2022) by Mikel Gurrea, and Tros (2021) by Pau Calpé. I argue that all four films, across diverse cinematic genres, convey contemporary anxieties regarding the putative demise of rural life which may be interpreted as narratives of extinction. Through a comparative analysis, this article investigates how the local perspective addresses a range of concerns, some connected to the distinct Catalan character, primarily rooted in language, and others which exhibit global relevance: the communities inhabiting rural areas amidst the era of climate change; the shift towards renewable energies and their impact on agricultural regions; the lack of generational turnover; the labour of migrant seasonal workers; and the dynamics of racism and gender roles in rural settings.

Author Biography

Neus Penalba, 0034 690 820 227

Neus Penalba és doctora en Filologia Catalana per la Universitat de Girona i llicenciada en Teoria de la literatura i literatura comparada per la Universitat de Barcelona. Ha centrat la seva recerca en l’estudi de la literatura catalana amb una voluntat comparatística. És especialista en l'obra de Mercè Rodoreda i properament es publicarà una versió assagística de la seva tesi
sobre La mort i la primavera. Ha impartit classes de llengua i literatura catalanes a tres universitats franceses –Université Paris 8, Université Lyon 2 i Université Jean Monnet de Sant Étienne–, ha estat professora convidada de literatura catalana a la Université de Montréal i lectora d'espanyol a Reed College (Portland, Oregon, USA). A Catalunya, ha estat professora de teoria literària als departaments de filologia catalana de la Universitat Rovira i Virgili i de la UOC. Actualment és professora (teaching associate) de literatures ibèriques al departament de Modern and Medieval Languages and Linguistics" a University of Cambridge i fellow a Newnham College. Neus Penalba dedica la seva recerca postdoctoral a l'estudi de narratives d'extinció transnacionals en literatura i cinema des d'una perspectiva ecocrítica.

Published

16-04-2025